Yesse op de Hondsrug

Yesse op de Hondsrug

Kort geleden verscheen een artikel van dr. Jeroen Benders, historicus en Theo Spek, landschapshistoricus, over ‘Groninger kloostergoed in Drenthe. Overzicht, ligging en economische betekenis’. Dit vormde de aanleiding voor de stichting bezoekerscentrum klooster Yesse om de heer Benders uit te nodigen de 9e Kloosterlezing uit te spreken. Hij deed dit graag, maar het onderwerp werd verbreed tot ‘Gronings-Drentse kloostereconomieën’. Geen dagelijkse kost, al heeft een kloostereconomie veel met voedsel te maken.
 
In Drenthe blijken 64 kloosterboerderijen op de zandgronden te hebben gestaan, de grondsoort waartoe Benders zich in dit kader beperkte. Maar liefst 26 ervan behoorden toe aan Yesse, bijna alle erven lagen op de Hondsrug, eentje bij Veenhuizen.
 
De in vergelijking tot de Groninger klei arme zandgronden, vormden een goede voedingsbodem voor rogge, het toenmalige broodgraan. In 2010 al stelde Henny Groenendijk, toenmalig provinciaal archeoloog, vast dat er op het kloosterterrein in Essen eigenlijk geen roggesporen te vinden waren. Wel bleek al uit diverse oorkonden dat met name rond Borger-Odoorn nogal wat transacties rond rogge plaatsvonden, alhoewel ook vanuit Westerbroek een aantal boeren rogge leverde aan Yesse. Rond 1480 toen er een graancrisis bestond in West Europa, verkocht Yesse rogge aan Selwerd, wat zeker lucratief geweest zal zijn geweest.
 
Een interessante zijsprong kwam voort uit de opmerking dat Groningen stapelrecht had. Allerlei producten moesten eerst op de markt in Groningen aangeboden worden, voordat ze elders verhandeld mochten worden. Het lijkt dan logisch dat die producten eerst in of bij de stad (tijdelijk) opgeslagen werden, in kloosterhuizen. Gelet op de situering van Yesse is het ook denkbaar dat de goederen uit Drenthe, via de Hunze aangevoerd, in het klooster zelf opgeslagen werden. Zou dit een verklaring kunnen zijn geweest dat tot 1589 er voor Yesse geen kloosterhuis / refugium bekend is? Het was een van de vragen die overbleven na afloop van een interessante lezing. Zoals vaker roept ook hier de ene vraag de andere op. En zo zullen we nog lang bezig kunnen blijven de geschiedenis van Yesse in te vullen!
 
Annemiek Bos
 
Dit artikel is verschenen in Haren de Krant april 2025

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl