Bastkerven in het Quintusbos

Bastkerven in het Quintusbos

Wandelend met de honden in het Quintusbos komt men een aantal bomen tegen met inkervingen in de bast. Het gaat dan hoofdzakelijk om oude beuken die vanwege hun gladde bast gemakkelijk te kerven waren. Hierover pratend met een passerende leeftijdsgenoot (we zijn beiden 70+) kwamen de herinneringen boven: hoe je als pakweg 12-jarige jongen een zakmes had waarmee je allerlei dingen kon doen (aan het gebruik als steekwapen dacht men toen niet) zoals het snijden van een fluitje uit vlierenhout of een bootje uit de bast van een spar. Maar ook was het een onmisbaar stuk gereedschap om een wilgentak tot boog te maken en riet tot pijlen te snijden. Of een om ‘buis’ te maken van fluitenkruid, een soort blaaspijp, om krantenpapieren pijltjes mee te kunnen schieten (de rijkeren onder ons gebruikten daar een stuk plastic elektriciteitsbuis voor waarvan ook de hoelahoep gemaakt werd). Maar het mes werd ook gebruikt om ‘landjepik’ (in zand werden de contouren van een land getekend en door het mes op een bepaalde manier te gooien kon men stukken land veroveren) te spelen, een soort voorloper van het nu zo populaire spel Risk.
 
En met een beetje fantasie zou men het bastkerven ook als een voorloper kunnen zien van de hedendaagse viltstifttekeningen en graffiti; bekijk de inkervingen in het Quintus-bos maar: de hartjes met een pijl er door heen met aan de punt van de pijl de initialen of zelfs de volledige naam van de jongen en bij de veer die van het meisje. “……………was here” met een datum is een veel voorkomende inkerving maar zelfs populaire omschrijvingen van geslachtsdelen werden niet geschuwd, een soort bliksemschicht en ook op verschillende bomen steeds hetzelfde naamvignet.
 
En net zoals graffiti gebruikt wordt om te protesteren of een statement te maken gebeurde dat 80 jaar geleden ook al want tijdens de Tweede Wereldoorlog kerfde iemand OZO (O ranje Z al O verwinnen) in verschillende bomen evenals ergens Oranje Boven. Hoe wrang en wreed is het dan dat in datzelfde Quintusbos drie verzetsstrijders werden gefusilleerd. Hun namen staan niet in een boombast gekerfd maar zijn op de fusilladeplaats in graniet gesneden.
 
Gertjan Hakkaart voor de Harense Historische Vereniging Old Go 
Dit artikel is gepubliceerd in Haren de Krant augustus 2021.

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl