Presentatie ‘Historisch Haren in beeld’ op 15/9

Presentatie ‘Historisch Haren in beeld’ op 15/9

Vrijdagmiddag 15 september 2023 presenteren medewerkers van de beide Jumbo’s in Haren op de markt in Haren het boek ‘Historisch Haren in beeld’. Een uniek fotoboek met ruim 125 afgedrukte foto’s en ruimte voor het plakken van 216 stickers met een foto. Het boek wordt gratis beschikbaar gesteld door de Jumbo’s aan de Kroonkampweg en het Anjerplein in Haren. De stickers ontvangt u bij uw boodschappen bij dezelfde Jumbo’s. 

Old Go verantwoordelijk voor samenstelling
Het boek is op verzoek van Jumbo samengesteld door de Harense Historische vereniging Old Go. Het is een boek geworden vol afbeeldingen die voor iedereen herkenbaar zijn (al moet u soms even wat moeite doen). Ook voor degenen die nog niet zo lang in Haren wonen. Dat is gedaan door naast een afbeelding van een oude situatie ook een afbeelding te plaatsen van dezelfde situatie die wel herkenbaar is of door in de tekst onder de afbeelding een duidelijke omschrijving te geven. Voor de samenstelling van het boek is door Old Go een werkgroep gevormd bestaande uit Henk Abbring, Henk Bazuin, Fenneke van der Es-Ezinga, Karel Gerbers, Hermien Noordhoff, Eppo van Koldam en Ingrid Smit.

De opzet van het boek
Een complete geschiedenis van Haren vindt u zeker niet in het boek. De werkgroep heeft keuzes moeten maken. Zo is gestart omstreeks 1900. Van die periode zijn de eerste foto’s beschikbaar. U leest dus niets over prehistorie of over de oude landhuizen. Het accent in het boek ligt op de ontwikkeling van Haren van een tamelijk arm boerendorp tot een forensendorp waar het aantrekkelijk wonen, winkelen en leven is. Uiteraard wordt er aandacht geschonken aan Glimmen, Noordlaren en Onnen. Bij het selecteren van de foto’s is steeds gekozen voor het historisch perspectief. U vindt dus in de diverse hoofdstukken geen volledig overzicht van wat er nu is, maar eerder van wat er nu niet meer is.

Sparen en ruilen
De stickers zult u zelf moeten sparen. Old Go helpt graag bij het ruilen. U kunt uw dubbele stickers aanbieden op onze facebookpagina Oldgo Haren. Uiteraard kunt u daar ook zien wat anderen in ‘de aanbieding’ hebben. Eind november zal Old Go een ruilbeurs organiseren. Daarover volgt nog nader bericht.

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl