Stolperstein voor Claas Rooda, Wilhelminalaan 11

Stolperstein voor Claas Rooda, Wilhelminalaan 11

Zaterdag 21 januari 2023 is in het trottoir voor de woning Wilhelminalaan 11 te Haren een Stolperstein onthuld ter nagedachtenis aan de heer Claas Rooda. De heer Rooda was betrokken bij het verzet. Hij werd in september 1944 gearresteerd. Na een korte gevangenhouding op de zolder van het Scholtenshuis aan de Grote Markt in Groningen werd hij overgebracht naar Westerbork. Daar werd hij gefusilleerd als represaille voor de moord op twee SD'ers in Dokkum. 

Claas Rooda is op 2 november 1945 herbegraven op de begraafplaats Esserveld aan de Esserweg in Groningen. Op deze begraafplaats is een monument opgericht voor drieënveertig In Westerbork gefusilleerde oorlogsslachtoffers.  Behalve voor Claas Rooda worden hier ook vier andere slachtoffers uit Haren geëerd: Hendrik Date Bus, Jo Moerman, Gerard Oosting en Roelof van Weerden. 

De naam van Claas Rooda staat ook op de gedenksteen voor de dorpskerk in Haren. Een beschrijving van hem is te vinden in het boek 'Van kwaad tot onvoorstelbaar erger - Verhalen achter de namen op de gedenksteen in Haren'. Bij de vermelding van het boek op deze site staan ook alle latere correcties en aanvullingen vermeld. Daartoe behoort ook een zeer uitvoerige beschrijving van het leven van Claas Rooda opgesteld door de heer Ad van der Logt. 

De Stolperstein werd onthuld door een zoon van de heer Claas Rooda. Hij staat midden op de foto en wordt geflankeerd door een kleindochter en kleinzoon. Kleindochter Clary Rooda nam het initiatief voor de plaatsing van de Stolperstein. Bij de onthulling werden enige Joodse liederen gezongen. Overigens was Claas Roods zelf niet Joods. Zijn buren, de familie Blocq, Wilhelminalaan 9 wel. Voor die woning zijn in 2010 vier Stolpersteine geplaatst. 

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl