Fietsexcursie Glimmen 22 juni 2022

Fietsexcursie Glimmen 22 juni 2022

Op woensdagmiddag 22 juni 2022 vond een fietsexcursie plaats in Glimmen. Gids bij deze tocht was Henk Bakker. De door hem uitgezette route was gebaseerd op een van de drie wandelroutes die indertijd door mevrouw P.A.C. Prins-Poorter (1921-2016) uit Glimmen beschreven zijn in haar boekje ‘Kijken naar de Geschiedenis van Glimmen: Drie Wandelingen langs Historische Plekjes’ (2008). Haar dochter Jolien Berendsen-Prins vertelde bij de aanvang van de fietstocht het een en ander over haar moeder en haar gedreven zoektocht in de archieven naar gegevens over Glimmen en Noordlaren. Meer informatie over mevrouw Prins en haar publicaties is te vinden via https://nl.everybodywiki.com/P.A.C._Prins-Poorter.

De tocht voerde langs de onlangs afgebroken boerderij van Abbring en de locatie van de voormalige melkfabriek aan de Rijksstraatweg naar de inmiddels gesloten school aan de Oude Schoolweg. Aan het einde van de Oude Schoolweg werd voorzichtig het spoor overgestoken naar de Glimmeres en het daarover lopende Kerkepad. Ooit de verbindingsweg tussen Glimmen en (de kerk in) Noordlaren. Nu een liefelijk en lastig te befietsen (zie de foto gemaakt door Martin Steur) zandpad. Veel deelnemers kwamen hier voor het eerst. Bij de voormalige Groninger Buitenschool kwamen we uit bij de Hoge Hereweg en toen lonkte al snel een door penningmeester Henk Bazuin namens het bestuur aangeboden drankje bij het Paviljoen Appelbergen. Tenslotte nam Henk Bakker ons nog mee naar de naastgelegen Mosterdpot (met uitleg van de naam van dit bijzondere veldje) en naar de locatie van het voormalig openluchtbad. Daar kwamen de verhalen van veel deelnemers over hun jeugdervaringen pas echt goed los. Menigeen bleek hier zijn of haar zwemdiploma te hebben behaald. Stellig zullen er ook liefdes zijn opgebloeid, maar die verhalen houden we nog tegoed.

Henk Bazuin sloot af met een kort dankwoord richting Henk Bakker en kondigde reeds nieuwe activiteiten aan ter gelegenheid van Open Monumentendag op zaterdag 10 en zondag 11 september 2022.

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl