Van der Woude en Berend Boudewijn

Van der Woude en Berend Boudewijn

Is het een bekende naam in Haren? Sommigen zullen misschien nog de auto's met de naam erop zich kunnen herinneren. Bijvoorbeeld als de verwarming uitviel. Of de achternaam Knollema. Er is ook een relatie met een heel bekende televisiepersoonlijkheid.
 
Het begint allemaal op het Zuiderdiep in de stad Groningen. Daar startte in 1880 de "Fa. J. van der Woude & Zoon - Technische bureau centrale verwarmingen". Vlakbij het kantoor van de Steenkool Handels Vereniging (SHV). De "J." in de firmanaam zal senior Johannes van der Woude (1851-1929) geweest zijn, loodgieter. Hij trouwde met Cornelia Lagendijk (1852-1908) en in 1914 met Jetske Petraeus, geboren te Franeker (1860). 
 
De "Zoon" in de firmanaam zal Derk van der Woude (1880-1959) betreffen, die in 1904 trouwde met Aleida Geeziena Maatjes (1879-1959). Een kind van dit echtpaar was Johan van der Woude (Groningen 1906-Velp 1979), junior, die trouwde in 1929 met violiste Elise Smulders (1899-1974). Zij kregen een kind dat later een bekende Nederlander zou worden: Berend Boudewijn (van der Woude). BB is niet in Haren geboren, maar in De Bilt. Hij was o.a. schrijver en presentator van de BerendBoudewijnquiz. Johan junior werkte eerst in het verwarmingsbedrijf dat vanuit Groningen in Haren werd voortgezet aan de Rijksstraatweg 199, nu Action.
 
Later is de afdeling Onderhoud en Service (servicedienst) naar een woonhuis aan de Zonnedauwweg 18 verhuist, met Jansje Knollema als hoofd van de administratie en klantenbeheer. Ook nam Knollema de telefoon op om storingen op te nemen. De rest van het bedrijf ging naar Roden. Ondertussen is het bedrijf overgegaan in handen van SHV (eind zestiger jaren tot 1983), de vroegere buur van der Woude. Omstreeks 1972 werd Van der Woude: GTI (Groep Technische Installaties van de SHV).
 
Uiteindelijk werd de hele zaak in Roden ondergebracht. SHV heeft het verkocht en is GTI Cofely (2009) gaan heten, later Engie (2016) en Equans (2021). Johan junior, centrale verwarmingstechnicus, vond het werken in het familiebedrijf niet zijn ding en is zich vanaf 1932 gaan toeleggen op het schrijven. Hij schreef o.a. een vie romancée rond Belle van Zuylen (1934). Ook werkte hij bij het Nieuwsblad van het Noorden als recensent van culturele onderwerpen. Hij won hier prijzen mee. 
 
Henk Bakker voor de Harense Historische Vereniging Old Go
Bron: Allegroningers, Nieuwsblad v.h. Noorden 
Dit artikel is geplaatst in Haren de Krant mei 2022.

Old Go

De Harense Historische Vereniging Old Go is opgericht in januari 2010 en houdt zich bezig met de geschiedenis van de voormalige gemeente Haren. De gemeente bestond uit de dorpen Haren, Glimmen, Onnen en Noordlaren en de buurtschappen Essen, Dilgt en Hemmen. Op 1 januari 2019 is de gemeente Haren in het kader van de gemeentelijke herindeling samengegaan met de gemeenten Groningen en Ten Boer. 

Gevarieerd aanbod

Lezingen en excursies

Organisatie Open Monumentendag 

Uitgave van Harens Old Goud, 2x per jaar, een tijdschrift met een breed aanbod van artikelen en oude foto's

Publicaties in Haren de Krant

Presentatie en promotie op evenementen.

Info-centrum

Kom eens langs in het Info-centrum van Old Go! Elke eerste donderdag van de maand kunt u van 14.00 tot 16.00 uur bij ons terecht voor inzage in ons archief. We hebben een luisterend oor voor uw (oude) verhalen met of zonder foto’s. Voor vragen en informatie kunt u mailen naar info@oldgo.nl. Het adres is: Oude Brinkweg 12A, Haren; de trap op naar boven.   

Contact

Wilt u lid worden?  Zie ons aanmeldingsformulier. 

Heeft u een algemene vraag of opmerking:  info@oldgo.nl

Wilt u een artikel of foto's aanbieden voor Harens Old Goud: redactie@oldgo.nl