Over Ons

 Gepubliceerd door op 11 juni 2012
 

Het vroegere bestuur tijdens een ledenvergadering. V.l.n.r. Henk Bazuin (penningmeester), Ab Deelman, Ali Bakker (voorzitter) en Jan Dijkema. Secretaris Jan Offereins ontbreekt.

Op 28 januari 2010 werd de Harense Historische Kring Old Go opgericht door een groepje enthousiastelingen, met als doel de geschiedenis van de gemeente Haren op een toegankelijke manier onder de aandacht te brengen.

KvK: 1173836
RSIN: 8219.22.580

De Harener Historische Kring Old Go heeft een aanvraag ingediend om aangemerkt te worden als een Algemeen Nut Beogende instelling (ANBI) alsmede een Culturele ANBI.

De naam van de vereniging Old Go is niet uit de lucht komen vallen. Het verwijst naar het Gorecht, het vroegere rechtsgebied rond de stad Groningen. Het had ongeveer de grootte van de huidige gemeenten Groningen, Haren en Hoogezand-Sappemeer en bestond uit twee gebieden. Hiervan heette het hoge, op de Hondsrug gelegen, gedeelte het Go.
Van de 13 kerspelen en buurschappen die het Gorecht omvatte, vielen er zeven in de huidige gemeente Haren, te weten: Haren, Glimmen, Onnen, Noordlaren, Hemmen, Essen en Dilgt. Het buurschap Helpen hoorde oorspronkelijk ook nog tot de gemeente Haren, maar dat werd in 1915 bij de gemeente Groningen gevoegd.

Het onder de aandacht brengen van de plaatselijke geschiedenis is iets dat wij proberen te doen door het organiseren van diverse activiteiten, zoals excursies en lezingen.
Een werkgroep houdt zich bezig met het verzamelen van oude foto’s, zodat deze gedigitaliseerd in een archief kunnen worden ondergebracht.
Ook heeft Old Go een eigen column in de maandelijkse uitgave van Haren dé Krant.

Al sinds het begin van de oprichting zijn wij bezig gegaan met het maken van een archief waarin dingen die betrekking hebben op de geschiedenis van de gemeente Haren worden ondergebracht. Dit archief is nu te vinden ons bezoekerscentrum aan de Oude Brinkweg 12A in Haren.
Op Ons bezoekerscentrum vindt u niet alleen meer informatie, maar ook de openingstijden van het centrum.

Ali Bakker, eerste voorzitter van Old Go, verricht in juni 2012 de officiele launch van de nieuwe website, door haar eerste column te plaatsen op de site

Wij zijn niet alleen bezig met het opzetten van een daadwerkelijk fysiek archief, maar ook met het aanleggen van een digitaal archief. Delen hiervan worden beschikbaar gesteld op onze website.
Op de website wordt ook het nieuws over de vereniging en de geschiedenis van de gemeente Haren naar buiten gebracht. Met Facebook spelen we in op de nieuwe media. Let op! U hoeft geen lid te zijn van Facebook om onze pagina’s daar te bezoeken.
Ons verenigingsblad Harens Old Goud, komt drie keer per jaar uit. De artikelen en foto’s die hierin staan geven een belangrijke verdieping en aanvulling op de website.  Meer informatie over het verenigingsblad, vindt u via Harens Old Goud.

Sinds 2013 is Old Go de organisator van de jaarlijkse Open Monumentendag in de gemeente Haren.

Naast alle bovenstaande activiteiten werken wij ook samen met andere historische organisaties. Zo zijn wij lid van het Historisch Platform Gorecht, een samenwerkingsverband tussen de gemeenten en historische verenigingen van Slochteren, Hoogezand-Sappemeer, Scharmer-Harkstede, het Klooster Yesse en de provincie Groningen.

Wilt u lid worden van Old Go? Bezoek dan de Lidmaatschap pagina.

Old Go wordt gerund door een groot aantal enthousiaste vrijwilligers. Bezoek de Contact pagina als u vragen of opmerkingen hebt. Hieronder de bemanning per 1 januari 2018:

Het bestuur

 • Henk Abbring
 • Henk Bazuin (secretaris)
 • Annet Boekel
 • Hermien Noordhoff
 • Jaap Vrieling

Werkgroepen

 • Digitaal fotoarchief, contactpersoon Karel Eisses
 • Open Monumentendag, contactpersoon Jaap Vrieling

Redactie Harens Old Goud

 • Henk Bazuin
 • Annemiek Bos
 • Trijnie Brunt
 • Dick van Nieulande
 • Roelof van Wijk

Webmaster

 • Dick Schaap

###

Meer lezen? Ga dan naar het laatste Nieuws, of bezoek Artikelen voor meer over de geschiedenis van Haren.