Nieuw verschenen: De geschiedenis van de Appèlbergen

 Gepubliceerd door op 17 juli 2011
 

Deel 17 van de Harener Historische Reeks is uit! Van de hand van Gerda Schilder-Hutten is verschenen: “De geschiedenis van de Appèlbergen; hoe een landschap zijn verleden weerspiegelt”.

De Appèlbergen is een natuurgebied dat aan de zuidkant van de gemeente Groningen ligt. Het gebied is vooral bekend om zijn recreatieve functie: generaties Stadjers en bewoners van gemeenten ten zuiden van de stad hebben de Appèlbergen in de weekenden bezocht en doen dat nog steeds, omdat het zo’n schitterend en gevarieerd wandel- en fietsgebied is.
De tram bracht Stadjers naar het wandelgebied dat in de loop der tijd bijna geheel omgeven werd met een reeks uitspanningen, waar na de wandeling de dorst gelest kon worden.

De Appèlbergen staat echter voor meer. Dit boek geeft een totale geschiedenis van de Appèlbergen, waarbij behalve de recreatie, ook de strategische ligging in het verleden op de route van de stad naar het zuiden, het gebied als militair oefenterrein en het door Staatsbosbeheer ontwikkelde natuurbehoud aan de orde komen.

De vele illustraties roepen herinneringen op aan vroeger.

###

Lees ook het Nieuws uit 2012, of neus eens tussen de Artikelen op deze site.