Nieuw verschenen: 200 Jaar Gemeentebestuur Haren

 Gepubliceerd door op 7 september 2011
 

Deel 18 van de Harener Historische Reeks is uit! Van de hand van Eppo van Koldam is verschenen: “200 Jaar Gemeentebestuur Haren”.

Op 1 september 2011 bestaat de gemeente Haren 200 jaar. In die jaren heeft haren zich ontwikkeld van een arme boerengemeenschap tot een welvarende gemeente. Zelfs uitgeroepen tot beste woongemeente in Nederland in 2011.

Dit boek beschrijft de ontwikkeling van de gemeente ‘van binnenuit’. Het gemeentebestuur staat centraal. Wie maakten deel uit van het gemeentebestuur, hoe was de huisvesting en de ambtelijke ondersteuning geregeld, over welk gebied bestuurde dat gemeentebestuur en hoe stond het gemeentebestuur in de samenleving? Het zijn deze vragen die in dit boek centraal staan. Voor de overzichtelijkheid is daarbij gekozen voor een beschrijving in vijf tijdvakken.

De verhaallijn in het boek wordt onderbroken met een groot aantal illustraties en korte kaders, die ons meer inzicht geven in het functioneren van het gemeentebestuur in vroeger tijden.

In de uitleiding plaatst Prof. Mr. Dr. Douwe Jan Elzinga, hoogleraar Staatsrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen, de ontwikkelingen in een landelijk perspectief en trekt hij ook een aantal lijnen door naar de toekomst.

###

Lees ook het Nieuws uit 2012, of neus eens tussen de Artikelen op deze site.