Landbouwhuishoudschool Theda Mansholt

 Gepubliceerd door op 23 december 2012
 

In de verzameling foto’s van Old Go bevindt zich een foto van de Landbouwhuishoudschool Theda Mansholt* aan de Westerse Drift. De foto is omstreeks 1960 genomen en toont een gebouw van drie vleugels in H-vorm met een aardig ruime tuin.

De school is gelegen aan de Westerse Drift ongeveer ter hoogte van de Ruitersteeg, te zien op een fragment van een kaart van Haren uit 1959. Het gebouw staat er nog steeds en is nu een dependance van het Zernike College waar zo’n 1200 leerlingen gehuisvest zijn. Het gebouw is uitgebreid met vele lokalen en op het terrein zijn talloze noodlokalen neergezet.

Een open dag die onlangs is gehouden bood de gelegenheid om eens rond te kijken en na te gaan welke historisch elementen er nog zijn.

Op foto 1 is een deel van de linkervleugel te zien. Vroeger was dit de huisvesting voor de leerlingen van de school. Thans is het in gebruik voor administratie, studieadviseur en andere schooldiensten. De balustrade is er nog, evenals de deuren van de vertrekken en de pijpen boven op het dak.
In de middenvleugel waren lokalen aanwezig en die zijn er ook nu nog.
De grote tuin is grotendeels verdwenen; links op foto 1 is te zien dat een serie lokalen aan de linkervleugel is vast gebouwd. De kleine ruimte tussen de gebouwen is het enige dat er van de tuin over is.

Foto 2 toont de ingang van de linkervleugel nabij de schoorsteen.

* Theda Mansholt (1879-1956) is de grondlegster van het Landbouwhuishoudonderwijs. Zij is de tante van de bekende Sicco Mansholt, voorvechter van de Europese eenwordingsgedachte.

 

Toevoeging

In een reactie wijst mevrouw Klein erop dat er omstreeks de jaren ’80 naast het oude gebouw een nieuw schoolgebouw is neergezet. De Theda Mansholt school is toen naar dit nieuwe gebouw verhuisd en in het oude gebouw is de Hannie Schaft academie gekomen.

In het Old Go archief is een foto van de uitbreiding aanwezig. Op de gevel is te zien dat de Theda Mansholtschool daarin getrokken is. (foto 3, bron: Nieuwsblad van het Noorden, 19 februari 1976)

Het nieuwe gebouw staat er nog steeds (foto 4, eigen foto). Het hoge gebouw achteraan is duidelijk herkenbaar maar de vroegere gevel met het naambordje is onzichtbaar door de plaatsing van noodlokalen. Verder is er een derde toegang gemaakt.

Dick Schaap – 1 juli 2013

 

 

###

Meer lezen over scholen in de gemeente Haren? Kijk dan ook eens naar het artikel over de Groningse Buitenschool, of vindt meer informatie over Old Go op Over Ons.

 

  6 reacties aan “Landbouwhuishoudschool Theda Mansholt”

 1.  

  In de jaren ’80 heb ik op de Theda Mansholtschool gezeten, maar dat was toen gevestigd in het nieuwere gebouw dat er naast stond/staat. In de gebouwen die op deze foto’s te zien zijn, was toendertijd de Hannie Schaftacademie gevestigd. Voor zover ik mij kan herinneren was dat een opleiding voor verzorgende beroepen, SPW of soortgelijk.
  Jammer dat het gebouw dat later dus dienst deed als L.H.N.O. opleiding/Theda Mansholt, niet op de foto staat. Ik weet niet in hoeverre het er nu nog staat.
  Leuk om even te lezen.

  •  

   Geachte mevrouw Klein, dank voor uw informatie. Ik heb nog een foto in ons archief gevonden van het nieuwe gebouw. Zie de toevoeging bij het artikel.
   Dick Schaap

 2.  

  Heel leuk, dank u voor de aanvulling!

 3.  

  Ook ik heb op de Theda Mansholtschool gezeten. Van 1976 t/m 1980. Ik heb er helaas geen foto’s van. Wel een aantal van de binnenkant met klasgenoten maar niet van de buitenkant. De tuin was giga weet ik nog. Met mooi weer zaten we in de pauze buiten en werd er ook buiten gesport. heb er een mooie tijd gehad met een aantal jonge docenten die de toon hebben gezet voor moderner onderwijs. Ik hoop nog eens meer foto’s hier te zien van het nieuwe gebouw. In het oude gebouw zat het HBOv weet ik ook nog.

  •  

   Dag mevrouw Laan, dank voor uw reactie.
   Ik promoveer de een-na-laatste zin van uw reactie tot een oproep: wie heeft er nog foto’s van het nieuwe gebouw?
   Dick Schaap

 4.  

  Dat zou heel leuk zijn.

  Hartelijke groet, Wilma Laan