De Ôl Börg, Middelhorst, Fam. Bazuin, ca 1913

 Gepubliceerd door op 22 november 2011
 

De opname hieronder is gemaakt door Jac. Bullegraf, Boschstraat 33, Winschoten, volgens de achterkant. Die fotograaf ging de streek langs om huizen van bewoners die daarin toestemden op de kiek te zetten. Datum en jaartal zijn niet bekend, maar naar de afgebeelde personen moet het omstreeks 1913 geweest zijn, volgens mijn inlichtingen omstreeks het middageten (wanneer hij de meeste mensen thuis aantrof).

Het oude boerderijtje stond aan de Middelhorst, bij mijn weten links van de plaats waar nu de Parkweg naar het Burgemeester Boermapark leidt. Het behoorde toe aan de familie Bazuin, sinds het overlijden van de ouders, Lucas Bazuin en Jantje Borgman, aan hun erfgenamen, de vijf kinderen. Die werden aangeduid als de Bezuuns-kinder. Het bedrijf telde voor vol mee onder de boerenstand van het dorp.
Vier van de kinderen poseren in werkkleren voor de fotograaf, van links naar rechts: Albert, de oudste zoon, Lien (Engelina), Edo (Eeuwke Ede) en Rieks (Henricus). De oudste dochter, Trui (Geertruida), ontbreekt, is waarschijnlijk binnen met het eten bezig.

In de volksmond heette de boerderij De Ôl Börg, naar de resten van de borg die ooit op hun grond achter de boerderij stond. Een eeuw geleden waren daar brokken van fundamenten nog van over en gedeelten van de slotgracht, vermoedelijk op de plaats van de vijver in het tegenwoordige park. Anders dan andere borgen die in de omgeving gestaan hebben, was er over deze heel weinig bekend. Alleen op een kaart uit 1760 staat hij vermeld als De Horst.
Het boerderijtje is tenslotte in het bezit gekomen van Jan Abbering, totdat het in de jaren vijftig bij de bouw van de bejaardenhuisjes, in de volksmond het Kabouterdorp, afgebroken is en vervangen door een burgerwoning.
De foto en inlichtingen zijn afkomstig van Edo Bazuin (1899-1963), mijn vader.

Jantje Engelina Bazuin, Scharnegoutum, 2011
Gepubliceerd in het kwartaalblad van Old Go, 2e jaargang, maart 2011

Naschrift
Mevrouw Dingen, de huidige bewoonster van de Parkweg 114, de plek van het bovengenoemde boerderijtje, belde Old Go met de mededeling dat er onder haar terras, dat steeds verzakte, een oude put was opgegraven.
Op de foto hieronder ziet u die put. Het is een zinkput, een put zonder een gemetselde bodem, waarin vuil water e.d. uit de gootsteen kan wegzakken. Zo’n put werd dus gebruikt als een soort riool.

Wilt u reageren op het verhaal van Mevrouw Bazuin? Laat dan een reactie achter onder aan de pagina.

###

Geïnteresseerd in het lezen van meer artikelen? Ga dan naar Artikelen, of bezoek Over Ons, voor meer informatie over Old Go.

 

  2 reacties aan “De Ôl Börg, Middelhorst, Fam. Bazuin, ca 1913”

 1.  

  PAARD MET PENSIOEN
  Mijn vader (Eeuwke Ede Bazuin, derde van rechts op de foto) vertelde mij het volgende:
  Zijn vader (Lucas) had op de boerderij te Haren een paard. Toen het dier te oud werd om op het boerenbedrijf te werken, werd verkocht aan een voerman die het meenam naar Zuidlaren. Op een middag zat de familie Bazuin aan de warme maaltijd en daar kwam het paard aanlopen, in z’n eentje van Zuidlaren naar Haren! Toen sprak Lucas: “Dei heuft nait weer weg, dei kriegt hier pensioen.” Het paard werd in de wei gelaten en de voerman werd afgekocht.
  Het nieuws van “paard met pensioen” haalde de krant (Nieuwsblad van het Noorden).

  Anne Lucas Bazuin, Kloosterweg 11, 3481 XB Harmelen

 2.  

  Dank voor de aanvulling: wat een mooi verhaal.
  Nooit geweten dat paarden ook zo gehecht zijn aan mensen en plekken.
  Bedankt,
  Ali Bakker