okt 142013
 

bord harenAl vanaf 1921 hangt de gemeente Haren een gemeentelijke herindeling boven het hoofd. Meerdere malen hebben provincie en gemeente Groningen getracht Haren te laten samengaan met Groningen. Destijds kon een comité met bekende namen als Boerema en Lohman dermate veel druk uitoefenen richting provincie om dit te voorkomen.
Anno 2013 zijn de bordjes toch wel verhangen. Decentralisatie van meerdere taken maakt het voor kleine gemeenten steeds moeilijker om zelfstandig te blijven.

De gemeentelijke herindeling houdt Haren in een stevige greep. Drie scenario’s zijn er: Haren met Hoogezand, Haren met Tynaarlo en als laatste Haren met Groningen. De laatste variant is voor veel mensen een doemscenario. Op diverse internetfora lees je welke verschrikkingen ons Harenaars zal overkomen als wij worden ‘ingelijfd’ bij Stad. Zo degraderen we tot slechts een buitenwijk van Groningen. Men voorziet woningbouw in en rond Essen. Het Clockhuys en het zwembad zijn reeds sloop gereed. Haren zal Hoogkerk achterna gaan, maar is Engelbert niet een zelfstandig dorp binnen de gemeente Groningen? Jaja, het zwaard van Damocles hangt boven Haren.

Zelf heb ik een tweetal inspraakavonden meegemaakt en één van de klachten was de gebrekkige communicatie van de gemeente Haren over dit onderwerp. Oudere mensen zouden heel weinig van dit onderwerp afweten. Toen ik dat hoorde heb ik direct de proef op de som genomen. Mijn 92-jarige moeder heb ik rechtstreeks benaderd met de vraag, ‘Zeg mam, weet jij dat er binnenkort een besluit wordt genomen over de opheffing van de gemeente Haren?’ ‘O ja hoor’, zei ze. ‘Daar heb ik al meerdere keren iets over gelezen’. Met de kennis van ouderen over het herindelingproces zit het niet in alle gevallen slecht.

Mocht Haren samengevoegd worden met Groningen dan wacht ons gemeentebestuur een schone taak. In besprekingen met onze fusiepartner zal men flink moeten inzetten op behoud van voorzieningen. Als dat lukt en dan graag ook voor de raadsverkiezingen van 2014, dan lijkt mij een samenvoeging met Groningen geen gevaar voor het dorpse karakter van Haren en omstreken.
Wist u trouwens dat er al mooie voorbeelden van Harense en Groningse samenwerking zijn. Ik verwijs u naar de amateursport. Zowel de hockeyclub Groningen als voetbalclub Be Quick zijn hele mooie voorbeelden van organisaties waar Groningers en Harenaars perfect met elkaar samen zijn. Niemand kan ontkennen dat dit zeer bloeiende verenigingen zijn met een groot ledenaantal uit zowel Haren als Groningen.

En mocht onze gemeenteraad toch voor een andere variant kiezen, dan zal ik als eerste het standpunt huldigen dat de democratie heeft gezegevierd. Een comité van Verzet is er niet meer en je kunt je afvragen als de bordjes met ‘gemeente’ Haren vervangen worden of de heren zich een kleine 100 jaar na dato, geïrriteerd omdraaien in hun graf. Zijn hun pogingen toch voor niks geweest!

Henk Dröge

 

  2 reacties aan “Boerema’s nachtmerrie”

  1.  

    Boerema’s nachtmerrie is ook mijn nachtmerrie. Ik hoop over een paar jaar van Peize naar Haren te verhuizen. Hoogezand vind ik een prima idee. Je krijgt dan weer het oude “Gorecht” terug. Landschappelijk gezien zou aansluiting met de gemeente Tynaarlo ook zeer geschikt zijn. Een flauw argument is; dat de beide gemeenten in verschillende provinciën liggen. Het duurt echt niet zolang meer, dan zijn de 12 provinciën verdwenen en is ons land in 4 of 5 gewesten ingedeeld. Waarbinnen de voormalige provinciën ieder hun eigen districten hebben. Ons land is echt te klein voor zoveel gemeenten en provinciën. Ik vind alles goed, bij welke aansluiting de gemeente Haren het zoekt. Als het maar NIET de gemeente Groningen is. Ik wil nimmer ‘weerom noar Stad’.

  2.  

    Afgezien van ieders persoonlijke voorkeur over dit onderwerp, of je nu in Haren, Hoogezand of Groningen woont, ( de leden van Old Go wonen niet alleen in Haren), heeft het mijn voorkeur als prioriteit, dat de site van Old Go niet een politiek platform c.q. podium gaat worden om over dit item, nl de gemeentelijke herindeling, te gaan discussieren.
    De geschiedenis zal het leren waar Haren over bv. 5 jaar staat.