okt 162012
 

Het is natuurlijk heel interessant om te weten wat er allemaal gebouwd en gesloopt is in de geschiedenis van Haren, maar voor mij zijn de mensen nog belangrijker.

Ik ben stamboomonderzoeker en vind het leuk om te weten wie waar gewoond heeft en hoe de familieband in elkaar steekt. Hoe de huizen en landerijen door erven verdeeld zijn.
Door mijn werk kwam ik in Onnen en daar werd steeds de naam Berends genoemd. De naamdragers zelf zeiden dat ze geen familie van elkaar waren, aangezien er verschillende takken zouden zijn. Zoiets moet je nooit zeggen tegen een stamboomonderzoeker, want dan begint het te kriebelen.

Vroeger heeft er een ijsfabriek gestaan in Onnen en ook daar gaat mijn interesse naar uit. Na wat googlen op internet krijg ik als resultaat molen de Biks in Onnen. En wie waren de oude bewoners? Ja hoor, Berends! Dat was de druppel en ben ik op zoek gegaan.
Nu is het zo dat al die Berends(en) zijn getrouwd en dan kom je bij Bazuin, Eleveld, Abbring, Blom, Oosterveld, Hooiveld, Swaving, Venema, Vrieling en ga maar door. Allemaal namen die veel voorkomen in de gemeente Haren. Inmiddels reis ik van Onnen via de Hoornse dijk naar de Essen en via Glimmen en Noordlaren uiteindelijk weer terug in Haren.

De Familie Berends-Rabbers bij hun boerderij in Onnen, rond 1950

Het bestand heeft inmiddels 2728 personen en ruim 700 relaties. Er is nog één tak die ik niet kan koppelen, verder zijn alle Berends geplaatst. Dit komt omdat ik de jonge gegevens niet heb, maar dat zal niet lang meer duren.
Ondertussen komen er vragen van anderen: Ik ben familie van de buurman, maar weet niet hoe het zit? Dan ga je nog breder zoeken. Het is een legpuzzel en de stukjes liggen wat ver uit elkaar. Maar o zo leuk als je weer wat kunt vinden.
Gekoppeld aan deze namen zijn hun adressen, beroepen en zo mogelijk foto’s van de huizen waar men woonde. Daarna volgen de verhalen.

Daar heb ik u voor nodig. Schroom niet en reageer als u iets weet te vertellen. Het hoeft geen spektakel te zijn, de dagelijkse verhalen zijn ook erg interessant!

Rika Pater

###

Heeft u meer informatie voor Rika over de verschillende familie Berends en aanverwanten? Laat dan hieronder een reactie achter.
Mocht u liever privé reageren, stuur ons dan een email via de Contact pagina.

  32 reacties aan “Ook dit is geschiedenis van Haren”

 1.  

  Hoi Rika, wat leuk om te lezen dat jij via de molen in Onnen aan je project over de Berendsen begonnen bent.
  Toevallig is mijn over-overgrootvader Evert Berends die in 1857 de eerste molenaar werd op deze molen.
  Mijn moeder is een Berends en ze staat met haar ouders en twee broers op de bovenstaande foto!

 2.  

  Ik was heel verbaast om mijzelf als jong meisje op de site van Old Go te zien.
  Ik ben Geesje Berends geboren in Onnen (1943) en dochter van Jan Berends en Aaltje Rabbers. Mijn moeder kwam uit Westenes ( Emmen) wat in die tijd heel ver weg was.
  Mijn vader had een brandstofhandel in Onnen, ooit begonnen met één klant. Maar na een aantal jaren zat heel Onnen lekker warm bij de kachel verwarmd met kolen van brandstof Berends.
  Ik moest wel eens een pak aanmaakturf weg brengen achterop de fiets. Dat was best wel zwaar en dat pak viel er dan wel eens af. Als ik bij de klant kwam, zat het pak niet meer zo stevig in elkaar maar gelukkig waren alle turven er wel. De klant vond het niet zo erg, want de turven gingen toch een voor een in de kachel.
  Na het overlijden van mijn vader (1954) heeft mijn oudste broer Evert de bradstofzaak voortgezet. Hij bracht de kolen rond met de fietskar, toen met paard en wagen en later met de auto. Dat was heel wat makkelijker en sneller. Mijn broer Evert heeft de brandstofzaak zo lang door gedaan tot de komst van het aardgas.

  Geesje Berends

 3.  

  wat leuk die verhalen, ik noteer alles. dus stuur maar alles wat je kwijt wilt.

 4.  

  Dag Rika,
  Wat leuk om te lezen dat jij druk bent met de familie Berends. Zoals je schrijft dat er zoveel puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar vallen is ook mijn ervaring toen ik bezig was met de stamboom Bazuin. Je doet steeds nieuwe ontdekkingen. Een Janna Bazuin trouwde begin 1800 met Hindrik Berends de Jonge en dat wekte mijn nieuwsgierigheid naar de nakomelingen van dit echtpaar. Gevolg een speciale Berendsmap. resultaat hiervan was dat ik volgens mij de familiegegevens van de helft van de inwoners van Onnen heb mogen napluizen. Monikkenwerk dat mij in die tijd vele uren heeft gekost. Je moest werken zonder internet en email. Ben dus vele malen op pad in Onnen.
  Mijn vrouw blijkt ook familiebetrekkingen met de Berendsen te hebben en komt zij voor in die Berendsmap.
  Als je info wilt hebben moeten we iets afspreken voor een uitwisseling van gegevens want ik heb het ook nog niet klaar. Deal ??

 5.  

  Hallo, heb je wat aan de reacties bij mijn foto van molen De Biks op Groningen in Beeld?
  http://www.rtvnoord.nl/groningeninbeeld/index.asp?id=1820

  •  

   Hallo Reinier, ja dat was de foto die mij deed starten met de stamboom Berends. Mooie foto trouwens. Maar de ik heb inmiddels ook contact met de Jan Berends die onder de foto zijn reactie geeft.

 6.  

  Leuk om deze website te ontdekken. Ik ben stamboom onderzoeker, uiteraard vooral om mijn eigen afstamming en die van mijn vrouw te onderzoeken. De familienaam van mijn moeder was Berends, en mijn grootvader Willem Berends is in Onnen geboren. Ik heb al veel aanverwante geslachten uit Onnen (ook Haren, Glimmen, Noordlaren, Essen, Helpman, etc.) onderzocht. Op mijn website is daarover al veel informatie te vinden. Ik ben graag bereid om een bijdrage te leveren aan het “Berends familie onderzoek”.

  Mvg, Geert Tent, Ommen.

 7.  

  Dag Rika Pater ,

  Via een kennis van ons kreeg ik het artikeltje in H weekblad .
  Wij zijn in 2006 uit Onnen vertrokken.

  De opa van mijn man heeft in Onnen gewoond , mijn schoonvader is er geboren ,
  en wij zijn er weer gaan wonen in 1974 .
  Van de Berends kant heb ik aantekeningen van de voorouders.
  Hindrik Berends de Jonge komt ook voor in de familie gegevens

  Misschien kan ik later nog gegevens gegevens door geven.

  vriendelijke groet Tiny

 8.  

  goedendag

  Er is al een heel boekwerk met stamboom gegevens gemaakt van de fam. Berends [de Jonge] door ene Jan Karel Berends.
  je kunt hem bereiken via j.k.berends@home.nl

  in het stamboomboek van de fam. Eisses “Van Hovinge tot Eisses” (weisses-nop@uwnet.nl) komen een aantal releaties voor in de vrouwelijk lijn met de fam. berends de jonge

  suc6 verder

  •  

   Hallo Henk, dank je voor de tips. Gelukkig heeft Jan ook gereageerd en hebben we regelmatig contact. Hij heeft ook erg veel mooie verhalen.Die nog wel op deze website zullen komen.

 9.  

  Hallo Rika ,

  Mijn schoonvader leeft nog en woont in Hoornse Heem Groningen
  Misschien is het mogelijk om hem te vragen hoe het was in Onnen.
  Pa heeft de leeftijd van 96 jaar en weet nog wel van vroeger.

  groet Tiny Berends

 10.  

  Tof dat ik dit hier tegenkom. Ik ben namelijk zelf geïnteresseerd geraakt in mijn oma’s familiegeschiedenis. Mijn oma heette Annie Berends. Volgens mijn moeder is ze op 5 september 1927 geboren in Haren. Zelf weet ik niet zoveel over haar, behalve dat zij dus een joodse vrouw was. Ik weet niet of er in stamboom onderzoeken iets gevonden is over een ene Annie Berends uit 1927?

  •  

   Beste Kim, ik heb mijn bestand na gekeken en heb haar er niet tussen staan. Maar ik kan wel verder voor je kijken maar dan heb ik meer gegevens nodig. Zoals de naam van je Opa. je mag mij wel rechtstreeks op mijn email mailen. rika.is@home.nl.

 11.  

  Mijn vader werkte op de ijsfabriek,ik ook af en toe in de vakantie. Directeur was dhr. Kastelein, woonde er tegenover,dhr. Zijlstra was chef en verder waren er nog diverse namen die ik kan herinneren, Smit, Vrieling en Alseda zij kwamen van de andere kant van het spoor bij harenermolen, Hummel, zomers was het ijs seizoen en in de winter werden er bakfietsen en kiosken gemaakt. Half jaren 60 kwam Unilever in beeld en werd er enorm geïnvesteerd maar in 67 kwam de sluiting en zijn wij naar Hoogeveen verhuisd, jammer dan ben je 16 jaar.maar ja je moest wel, als je dit leest en op reageerde komen de herinneringen weer langzaam boven nu je zelf ook wat ouder bent. Hartelijke groet Henk Pauwels, woonde altijd op Mottenbrink 14.

 12.  

  Wie weet nog wie er woonde aan de Noordlandsdrift in de afgebrande boerderij waar je beslist niet mocht komen. Als je de Noordlandsdrift op ging dan niet rechts de Noorderhooidijk op richting molen, maar rechtdoor. We kwamen hierop door een begrafenis van een oom en dan komen de verhalen weer boven. Gr. Henk

 13.  

  Zie uit naar de reacties, gr. Henk

 14.  

  Dag Henk,
  Wij wandelen vaak langs de plek waar dat boerderijtje stond. Ik zal voor je vragen bij een oud Onnenaar.
  Groet Ali Bakker

 15.  

  Henk Pauwels.
  ik weet inmiddels 3 echt[paren die er hebben gewoond.
  1. Maarten de Boer. ( zijn vader, Arend de Boer heeft het in 1937 laten bouwen)
  2. Lammert Elema ( was huurder). En van hun kinderen heeft brand veroorzaakt tijdens het hooien. De boerderij is in juli 1943 opgebrand.
  Er is een noodwoning gebouwd en de schuur is improvisorisch gerepareerd .Tot 1969 werd er nog vee gestald.
  3. In de noodwoning heeft Jan de Groot jr. uit het Felland. (1959-1962).. Jan heeft nog een foto van de noodwoning die ik binnenkort ga halen.

  Zodra er meer bekend is, zal ik dit vermelden.

 16.  

  Hallo Henk !
  Gisteravond kreeg ik van Jans Bazuin jullie site Ik heb genoten ,waande me even 60 jaar terug op de middelhorst .Ons boerderij en een foto van mijn Opa zelfs.Daarvoor heel hartelijk dank Ik kijk nu dus heel vaak naar de site
  Groetjes van Geertje !!!!!!!

 17.  

  prima

 18.  

  heel hartelijk dank voor de prachtige foto s

 19.  

  Hallo Geertje,
  Leuk dat je reageert. Ik heb een onderzoek gedaan naar de geschiedenis van het buitenhuis De Mikkelhorst en dit weer naar aanleiding van het bouwen van de stamboom Bazuin.
  Dit buitenhuis heeft gestaan op de plek waar de huizen stonden van Ubels en Smeenk.
  Bij dit buitenhuis hoorden 7 boerderijen hetgeen bleek uit een verkoopakte van 1818. Uiteindelijk heb ik veel uitzoekwerk gedaan en foto’s erbij gezocht. Zo heb ik ook contact met je zus Ina gehad die me de foto leverde van jouw ouderlijk huis. Misschien zijn er nog meer foto’s van in de oude staat. Jouw broer Jans weet van niks zegt ie.

  Jans Bazuin woont in Baflo ?? Hij was bij mijn zus en zwager in de winkel en zwager Eltjo vertelde over Old Go. Jans wilde wel lid worden en Eltjo heeft hem de naam van de website gegeven.
  Mijn prive mail is hbazuin45@gmail.com Dus als je behoefte hebt om te reageren kun je dat op dat adres doen. Dit leest de hele wereld.
  Groet

 20.  

  Hallo, kwam een foto tegen van een boerderij aan de Rijksstraatweg in Glimmen, ik kan mij niet herinneren uit mijn jeugd dat mijn opa en opoe daar hebben gewoond, moet dan voor mijn herinnering zijn, mijn opa en opoe hebben voor zover ik weet altijd op Zuidveld in Onnen gewoond, waar mijn oom Henk tot aan zijn overlijden heeft gewoond en volgens mij woont er nu nog zijn zoon Henk. gr. Henk

 21.  

  Hallo, nog een foto van Mikkelhorsterweg van Luinge. Voor zover ik weet ging ik wel eens met Jan Luinge er naar toe, deze had een boerderij aan de Mottenbrink, zijn zoon Henk woonde naast hem, ik was er vaak koeien melken en helpen met allerlei boekenwerk, zo komen vaak de namen en woonplekken weer boven als je er mee bezig bent.gr. Henk