aug 152012
 

De opnieuw uitgegraven gracht van de Mikkelhorst

Ik woon al bijna mijn hele leven in Oosterhaar. Ik ben er met mijn ouders en broertje komen wonen in 1973 toen ik bijna vier was en ook nu woon ik er nog steeds. In die bijna 40 jaar is Oosterhaar erg veranderd. Er zijn hele woonwijken bijgekomen, allemaal daar waar vroeger weilanden waren en waar ik met mijn vriendinnetjes speelde.
In een van die nieuwe gedeelten hebben alle straten namen die iets te maken hebben met een borg. Zo zijn er onder andere de Borgsingel, de Oude Borg, het Juffer- en Jonkerpad en het Prieel. Op zich niet zo raar, maar in het noordelijke gedeelte van Oosterhaar hebben alle straten bloemennamen. Dus waarom deze nieuwe straten niet?

Het zal niet erg bekend zijn, maar vroeger stond er midden in de weilanden ten oosten van Haren een borg, de Mikkelhorst geheten. Het werd waarschijnlijk gebouwd rond 1641. Een statig huis omgeven door een gracht en een grote tuin. Na jarenlange bewoning werd de borg in 1861 verkocht en afgebroken. Lange tijd was alles wat ervan restte wat sloten en houtwallen.

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in geschiedenis en wist dat er ergens in de weilanden een groot huis had gestaan. Ik heb zelfs in een ‘archeologische bui’ in 1991 nog eens wat potscherven gevonden aan de rand van een aan te leggen fietspad, toen men bezig was met het bouwrijp maken van het gebied voor woningbouw. Maar ik heb nooit beseft hoeveel er nog daadwerkelijk terug te vinden is van de oude borg.

Afgelopen voorjaar was er een excursie van Old Go in het gebied van de voormalige borg. De heren Bazuin en Sluurman vertelden met veel enthousiasme over de sporen van de borg die heden ten dage nog zichtbaar zijn in de wijk. Naast de opnieuw uitgegraven grachten (nu langgerekte vijvers vol kikkers en waterplanten), zijn er de oude oprijlaan en veel houtwallen. De Ruigelaan is de oude toegangsweg vanaf de Waterhuizerweg en de Oude Middelhorst was de ‘achteringang’. De heer Sluurman kan zich zelfs nog herinneren dat bij de afslag van de Mellensteeg op de Oude Middelhorst een hek stond – de grens van het oude borg terrein.

Een wandeling door de wijk is zeer de moeite waard. Al met een klein beetje achtergrond informatie kunt u zich wanen op het terrein van de Mikkelhorst!
Zo is dus, zelfs in een nieuwe woonwijk, geschiedenis opeens heel dichtbij!

Maria Staal

###

Meer foto’s van de overblijfselen van de Mikkelhorst, zijn te vinden op de Facebook pagina van Old Go. Let op! U hoeft GEEN lid te zijn van Facebook om ze te kunnen zien.

Wilt u reageren op Maria’s column? Dat kan onder aan deze pagina.

  11 reacties aan “Het geheim van Oosterhaar”

 1.  

  Zou u mij kunnen vertellen wat de namen Tussenziel en Etmat betekenen en waar die namen vandaan komen?
  Hebben deze ook iets te maken met de Mikkelhorst?
  Graag een reactie
  Met vr.gr.

 2.  

  Op verzoek van Maria Staal het antwoord op uw vraag. Etmat betekent: een gedeelte van een hectare land waarop het na de oogst spontaan gegroeide gewas door het vee werd weggegraasd.

  Tussenziel: Mogelijke betekenis tussen twee zielen= afwateringssloten. Volgens de commissie naamgeving vormt Tussenziel de logische grens tussen straten met namen van struiken en de straten met veldnamen.
  Bron:Harener Historische reeks nummer 7
  Groet Ali Bakker

 3.  

  Hartelijk dank voor de uitleg van de namen Etmat en Tussenziel. Erg interessant.
  Nadat we vanmorgen hadden gelezen over de geschiedenis van de Mikkelhorst hebben we
  vanmiddag met nog meer genoegen gewandeld door dit gebied.
  Nogmaals mijn hartelijke dank.
  Groet,
  Giny Scholte

 4.  

  Bedankt voor de uitleg, Ali!

  Leuk dat je nu met andere ogen door de wijk heen loopt, Giny! Het verbaast mij telkens weer hoeveel er nog terug te vinden is van de borg Mikkelhorst.

 5.  

  Ik woon zelf aan het schatstuk. Is het bekend waar deze naam vandaan komt.
  Verder vraag ik mij af hoe de vijver achter de huidige Mikkelhorst is ontstaan?
  Ik ben benieuwd.

  vr grt Leo

  •  

   Hoi Leo,
   Voor de naam Schatstuk zal ik je doorverwijzen naar Ali Bakker, die weet daar meer van. Zij komt er op terug.
   Wat betreft de vijver achter de Mikkelhorst. Kun je laten weten welke vijver je precies bedoeld?
   M.v.g.
   Maria Staal

 6.  

  Rest mij nog een vraag.
  Mag de gegeven informatie en het fotomateriaal vrij gebruikt worden?

  •  

   Dat hangt er vanaf wat u met de informatie en foto’s wilt gaan doen. Als u het bijvoorbeeld wilt gaan gebruiken op een andere website of tijdschrift, dan graag de originele bron vermelden. Dus zoiets als: ‘Deze tekst en foto’s zijn in eerste instantie verschenen op de website van de Harener Historische Kring Old Go. Gebruikt met toestemming.’

   Graag van te voren hierover even een kort mailtje sturen naar info@oldgo.nl.

   Als u het op een website plaatst, dan zouden wij ook een link naar het artikel/onze website op prijs stellen.

 7.  

  Ik bedoel de grote vijver waarover een houten brug loopt naar en van het strooiveld.
  Niet de plas achter de eendenkooi / strooiveld die zou door afgraving ontstaan zijn.
  Ik heb even een mail verzonden over het hoe en waarom betreffende mijn vraag over gebruik van de informatie.

  Bedankt tot zover voor de info.

  •  

   Hoi Leo,
   Voor zover ik weet is deze vijver recent (rond 2000) uitgegraven als onderdeel van het natuurgebied de Oosterpolder. Ik heb als kind in de jaren ’70 en ’80 wel rondgelopen in deze weilanden, maar er was toen nog geen vijver.
   Wie weet zijn er andere lezers/bezoekers die hier meer over weten?
   Maria Staal

 8.  

  Dag ,
  De naam Schatstuk verwijst naar het land waar het schathuis op stond. Schathuis is Gronings voor veeschuur.

  Schat betekent naast veel geld ook veel vee. De naam is in 1991 door de Raad vastgesteld.
  Bron:Harener Historische Reeks 7 aanvulling 2005

  Ja, de vijver is uitgegraven toen de polder is aangepast tot een uitloopgebied voor de bewoners van de toen nieuwe wijken.